Invaders from Space

VGD:n maskottina ovat alusta lähtien olleet Space Invaders -kolikkopelistä tutut avaruuden pikselihirviöt. Peli julkaistiin vuonna 1978 ja se on yksi ikonisimmista sekä halutuimmista laitteista kautta aikojen. No... Eräs loistava pelialan tapahtuma hankki laitteen ikiomaksi. Samassa tapahtumassa tätä alkuperäiseen loistoonsa kunnostettua harvinaisuutta pääsee pelaamaan - tietenkin ilmaiseksi.


Tästä pelistä kaikki lähti

Videopelien kultaisen aikakauden katsotaan alkaneen Space Invaders -kolikkopelin julkaisusta. Peli jätti jälkensä lähes kaikkiin sen jälkeen julkaistuihin räiskintäpeleihin. Peli on jossain muodossa julkaistu lähes kaikille mahdollisille alustoille tähän päivään mennessä. Vaikutteita Space Invaders sai mm. Star Wars -elokuvista. Huikeasta menestyksestä huolimatta lähtökohdat olivat 70-luvun lopulla täysin erilaiset kuin nyt: pelin kehittäjä, Tomohiro Nishikado, joutui itse kehittämään sekä laiteen elektroniikan että kehitystyökalut ohjelmointia varten.

 

Kuva: VGD:n kunnostettu ja alkuperäinen laite vuodelta 1978 sekä pelin alkuperäinen mainos 

Pelin tavoitteena on tuhota laskeutuvia avaruuden muukalaisia aalto kerrallaan ja ansaita mahdollisimman paljon pisteitä samalla. Pelaajalla on käytössään näytön alareunassa oleva ja vaakatasossa liikkuva lasertykki sekä turvana muutama staattinen suojavalli. Vihollisten lukumäärän vähentyessä niiden vauhti nopeutuu ja samalla peli vaikeutuu. Kun kaikki viholliset ruudulta on tuhottu, uusi ja vaikeampi aalto alkaa alusta. Tämä jatkuu kunnes pelaaja joko tuhoutuu tai muukalaiset pääsevät ruudun alareunaan asti.

Space Invaders oli heti julkaisustaan lähtien jättimenestys: pelkästään Japanissa laitteen kautta saatu liikevaihto oli 600 miljoonaa dollaria vuosittain aina vuoteen 1982 asti. Siihen mennessä peli oli tuottanut voittoa 2016 vuoden kurssiin muutettuna yli 1,6 miljardia dollaria. Yleisemmällä tasolla Space Invadersin julkaisu toimi myös lahtölaukauksena videopeliteollisuudelle, josta on kasvanut yksi viihdeteolisuuden suurimmista haaroista 2000-luvulla.

Eikä tässä(kään) vielä kaikki

Laitevalikoimaamme kuuluu vielä useita muita paljastamattomia yllätyksiä. Lisää uutisia muista klassisista kolikkopeleistä tulee lähiaikoina.

Lisätietoa

Teemu Närvä, Projektipäällikkö, Levón-instituutti, Vaasan yliopisto, 0400 817 006, etunimi.sukunimi@uva.fi
Olli Raatikainen, yliopisto-opettaja, Vaasan yliopisto, 029 449 8404, etunimi.sukunimi@uva.fi